Kogte klejner
At stå i mit køkken og koge klejner med min største pige på snart 9 år, det er virkelig julehygge, både fordi vi er sammen om noget, men også fordi snakken går om traditioner, gamle dage, og hvordan det var da mor var barn, samtidig med hun spørger undrene til hvorfor og hvordan. Vores største pige er meget begejstret for at bage, og synes det var en sjov oplevelse at vride klejner, og spise dem i næsten samme tempo som de blev færdige, så der kom aldrig top på skålen som vi forventede😂. Opskriften vi brugte er helt basic, jeg ikke kogt klejner i 10 år, så vi var lidt "rustne" til at starte med, men vi slap meget godt afsted med det...synes vi selv😊. De klejner vi ikke spiste med det samme er kommet i fryseren, der holder de sig fint, og tør meget hurtigt op ved bare at ligge på et fad, rigtig smart til uventede december gæster.
Det skal du bruge: - 125G. SMØR - 500G. Mel - 175g. Sukker - Revet skal af 1/2 øko citron - 3 sammenpisket æg - 3 spsk. Fløde.
- Palmin til kogning, der skal bruges ca 2 pk, så der er til at friske op under kogning.
Sådan gør du: Skær smørret i mindre stykker. Smuldr det i melet. Bland sukker og citronskal i. Lad dejen hvile 1 time på køl. Rul dejen tyndt ud på et melet bord, og skær med kagespore i 3 cm brede strimler. Skær strimlerne i 10 cm lange snitter. Skær en ca 2 cm lang rids midt i hver, og træk den ene ende igennem ridsen. Læg klejnerne på en plade med bagepapir, efterhånden som de formes. Varm fedtstoffet op i en stor gryde. Test om fedtstoffet er varm nok ved at stikke en tandstik i, hvis det bobler omkring pinden er det klar. Det må ikke ryge. Læg 4- 6 klejner i af gangen, lad dem koge til de er lysebrune, vendes en gang undervejs. Tag klejner op med en hulske og læg dem i en stor skål/fad på fedtsugende papir til de er kolde.
TIP: Vi havde lidt ubrugt palmin tilbage, det smeltede vi og lavede lidt vintermad til fuglene😃