Lucia Boller
På onsdag d. 13 december er det Lucia dag, og det er virkelig så hyggeligt med alle de smukke Lucia optog der er på denne dag. En anden dejlig ting der kan nydes på denne dag og hele julen er Lucia brød, eller svenske lussekatter, som de kaldes oprindeligt.En skøn blød og velsmagende bolle, med safran der giver den et skønt twist, og skal nydes som den er.
De er perfekte som en lille lækkeri i ungernes madpakker, eller som igår hvor vi snuppede dem med ud i sneen. Jeg bagte dem i sidste uge hvor min datter Merle havde legekammerat med hjem fra børnehave, og det var et stort hit.
Opskriften får i her:
20 stk.
75g. smør
2 1/2 dl. sødmælk
0,5g. safran
25g. gær
125g. creme fraiche
1 æg
75 g. sukker
700g. hvedemel
ca. 1/2 dl rosiner
1 æg til pensling
Sådan gør du:
smelt smør i en gryde og kom mælk og safran i. Blandingen skal være lun, men ikke for varm. Kom blandingen over i en skål, og rør gæren i. Tilsæt cremefraiche, æg og sukker og ælt melet i.
Ælt dejen godt sammen til den er elastisk. Sæt den til hævning et lunt sted 1 time.
Slå dejen ned og rul den ud i 20 slanger og form som du har lyst til. Almindeligvis skal de formes som ottetaller, men de kan også formes som hjerter eller tvistes og blive rund, kun fantasien sætter grænser. Læg dem på bageplade og klem en rosin i "lussekatternes" samling og pensle med sammenpisket æg.
Bages i ca. 10 -15 min v. 200g.